Kiürítés, tisztítás, feltöltés, viselés

Az ásványok tisztítása alapvetően 3 lépésből áll: kiürítés-tisztítás-feltöltés.

Kiürítés:  A tisztítást mindig kiürítés előzi meg. Az ásványokat használat előtt érdemes kiüríteni, megtisztítani, majd feltölteni. Attól fogva, hogy az ásványokat kibányászták, megmunkálták, egészen addig míg végső tulajdonosának birtokába nem kerül, sok kézen megy keresztül. Így a gyógyító kő eredeti rezgési frekvenciája megváltozik, statikusan feltöltődik, így az nem funkcionál rendeltetésének megfelelően. Az ásványok velünk együtt dolgoznak, így veszítenek erejükből. A gyógykövek kiürítésére szolgáló legjobb szerek egyike a víz, a másik a levegő. Szerencsére általában mindkettő "kéznél van". A kövek a használat során statikusan feltöltődnek, ezt a feltöltődést semlegesíti a folyó víz. Ehhez a követ egyszerűen a kezünkbe fogjuk, addig tartjuk hideg vagy langyos folyó víz alá, míg úgy nem érezzük, hogy tiszta.
A porózus kövekkel bánjunk óvatosan, figyeljünk rá, hogy ezek ne érintkezzenek túl sokáig a vízzel. A legjobb, ha ezeket a markunkba zárva tartjuk a víz alá. A porózus kövek közé tartozik többek között az azurit, az azúrmalachit, a krizokolla, a kősó, a malachit és a türkiz. A kiürítés után egy természetes anyagon lecsepegtetjük és hagyjuk megszáradni.

Sose tisztítsd vízzel: kianit, angelit, szelenit, kalcit, cölesztin, vanadinit, barit, azurit, aragonit, cinóber. Jó alternatíva lehet a meditáció, a füstölő, vagy különféle tisztító kristályok alkalmazása.
A köveket máshogy is kiüríthetjük, ez főleg a porózus kövek esetében hasznos. Fogjunk két követ és (nem túl) erősen üssük össze őket.
A fém alkatrésszel készült ékszereknél csak óvatosan a vízzel!

Tisztítás: Ha egy kő a természetben található, akkor  a természet erői által mindig megtisztulhat, otthon azonban elveszti ezt a lehetőséget. Néhány módszer, amivel otthon is megtisztíthatjuk a köveinket.

Tengeri só: nem tartalmaz olyan adalékokat, amelyekkel az étkezési sót dúsítják. Töltsük a tengeri sót üvegtálkába, takarjuk le pamut- vagy selyemkendővel, erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Gyakran ajánlják, hogy a követ helyezzük közvetlenül a sóra, de egyes köveket ez a módszer károsíthat. Ugyanezért nem szabad sós vízben sem áztatni őket.

Tűz és só : Egyszerű módszer, gyújtsunk meg egy sómécset, a követ pedig helyezzük a mécses peremére. A meleg fokozza a tisztító hatást, továbbá bevetünk még egy természeti elemet: a tüzet. Nem minden kő viseli el a tüzet és a sót, ha nem vagyunk benne biztosak, inkább tisztítsunk máshogy!

Füst
Közvetetten használjuk a tűz tisztító erejét. A természeti népek ehhez speciális növényeket és ágakat gyűjtenek, mi beérjük a tömjén- vagy szantálfüstölővel. Gyújtsuk meg, tegyük mellé a követ majd fújjuk rá néhányszor a füstöt, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.


Föld
El is földelhetjük a követ. Tanácsos olyan edénybe tenni, amit csak erre használunk. Hátránya, hogy a földben lévő savak esetleg megtámadhatják a kövünket. Kár lenne érte.


Demagnetizálás
Gyógykereskedők, természetgyógyászok végzik speciális készülékkel.


Reiki
A reikiben jártasak reiki-energia segítségével is tisztíthatják a köveket, ez alkalmas a feltöltésükre is.

 

Feltöltés:

Erre megint két lehetőségünk van.
Feltölthetjük másik gyógykővel, erre kiválóan alkalmasak pl. a hegyikristálytűk tiszta és erős rezgéseikkel. Megfelelő a csiszolt ametisztkristály is, de csak az ametiszt-kristályházak vagy a fenn-nőtt kristályok.
Ezen kívül csiszolt hematitszilánkokkal is feltölthetjük a köveinket, ezek mágneses hatásuk miatt kiválóak a feltöltésre.
A másik lehetőség ismét a természet erőinek felhasználása, most épp a Nap és a Hold erejének kiaknázása.
Amíg pislogás nélkül a Napba tudunk nézni, addig a köveknek sem árt. A naplemente vagy a napfelkelte a legalkalmasabb arra, hogy néhány órára kihelyezzük őket.A következő ásványokat tilos napfénnyel tölteni: holdkő, ametiszt, rubin-zoizit, topáz, krizopráz.
A holdfény lényegesen lágyabb a napfénynél, ezért a holdkő számára is megfelelőbb.
A feltöltés holdfénnyel is lehetséges. Teliholdnál való töltés esetén, minden kőnek mélyebb, nyugtatóbb hatását erősítjük. A feltöltés módja hasonló, mint a Napnál, de itt legalkalmasabb a Telihold időszaka. Attól függően, mit szeretne elérni a kristállyal, vegye figyelembe, hogy a fogyó Hold a kiürítést, tisztítást szolgálja, míg a növő Hold a feltöltődést, beépülést szolgálja.
Honnan lehet tudni, hogy újhold, fogyó, vagy növő Hold van?
Amikor a Hold C betűt formál (csökken), akkor beszélünk fogyó Holdról, ami Telihold után következik.
Egészen addig fogyó Hold van, amíg a C betű el nem vékonyodik teljesen, majd egy éjszaka egyáltalán nem látod. Ekkor van Újhold.
Következő éjszaka már hajszálvékonyan kibújik a másik oldalon és elkezd éjszakáról éjszakára D betűvé (dagad) formálódni.
Tehát C = Csökken
D = Dagad
Egészen addig dagad a Hold, míg teljesen ki nem kerekedik és O azaz Telihold lesz, hogy aztán minden kezdődjön elölről.

Karkötőink köztesei, medáljai nem nemesfémből készülnek, ezért ha víz éri azokat, elszíneződhetnek, berozsdásodhatnak. Ez egy természetes folyamat, mely fémeknél, még ezüstnél és az aranynál is jelentkezhet. Természetesen ilyen esetben tudjuk cserélni a közteseket, medálokat 500 Ft munkadíj plusz anyagár ellenében. Szállítási költség a vevőt terheli.

Egyes ásványok kifakulhatnak, ez természetes folyamat része is lehet. Vannak ásványok (pl. rózsakvarc, aventurin, ametiszt, citrin, szuper hetes, ametrin, füstkvarc, morganit, kunzit) amiket "öngyilkos" köveknek is nevezünk, mivel "feláldozza" magát azért, hogy amire való viselőjének hasson. Hosszú ideig tűző napnak kitéve, maró hatású anyaggal érintkezve is megváltozhat a külleme!

 A fém alkatrészeknél, a legjobb minőségű fémötvözeteknél is jelenhetnek meg elszíneződések, mert a levegő szennyezettsége miatt bőrünk kémhatása- különösen izzadáskor – megváltozik. Ezért leginkább a kén-dioxid a felelős.

Az ezüst ékszerek felületén időnként megjelenő elszíneződés nem az ezüst oxidálási folyamata, hanem ezüstszulfid, amely a városi levegőben egyre gyakrabban megtalálható kénvegyület, mely az ezüsttel nedvesség hatására alakul ki.

Az izzadságból termelődő zsírok, a szmog, a parfüm, kozmetikumok, tusfürdők, egyéb vegyi anyagok, felületi csapadékot választanak ki, és a felület aztán beszívódik a bőrbe, illetve a ruházatba elszíneződést okozva.

Különböző kozmetikai cikkek, krémek gyakran ként tartalmaznak, ami az ezüst vagy a fémek felületén igen gyorsan ezüst-szulfidot képez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fém elszíneződik, majd befeketedik.

Érdemes figyelni, hogy főleg a tisztító- méregtelenítő hatású ékszereknél ez fokozottabban jelentkezhet, ami épp a hatékonyságot jelzi.

Tisztításhoz fogkrémet, szódabikarbónát, ékszerboltban kapható tisztító folyadékot és kendőt javaslok.

Amit érdemes betartani:

  • Ne használd házimunka közben az ékszereket (mosogatás, mosás, tisztítószeres takarítás), mert a víz és a vegyszerek károsíthatják az ékszereket. A tisztítószerek kár tehetnek a fémekben, csökkenthetik a bevonat élettartalmát, elszíneződést és a kristály fényének elvesztését okozhatják.
  • Az ékszert mindig az öltözködés utolsó lépéseként, a különböző kozmetikumok (tusfürdő, testápoló, hajlakk, parfüm) használata után tedd fel, figyelj oda, hogy semmit se fújj vagy kenj rá!
  • Sportolás, intenzív mozgást igénylő szabadidős tevékenység során ne használd!
  • Úszás, fürdés, zuhanyozás, kézmosás, szauna használat alkalmával vedd le!
  • Tengerben, gyógyvizes, termálvizes uszodában vagy strandon ne viseld!
  • Használat után helyezd vissza dobozába, vagy tasakjába!
  • Alkalmanként puha kendővel töröld át!

 

Ezeket betartva ékszerünk meghálálja és tartós, sokáig viselhető lesz.

 VISELÉS:

A karkötőt mindig bal kézen viseljük! Bal kéz energia felvétel, jobb kéz energia leadás!
Éjszaka az ékszereket ne viseljük! Olyankor pihenni kell! Hiszen ha rajtunk vannak, az energiák folyamatosan dolgoznak és így alvászavart tud okozni. Kivéve, ha az ásvány alvászavart akar orvosolni. Ilyenkor azt javaslom, teszteljük! Napközben legyen rajtad, éjszakára vedd le! Ezt 6-7 napig. Ez után próbáld ki, hogy 6-7 napig éjszaka is rajtad van, de napközben kis pihenőt kell tartani. Nem viselni az ékszert! Így már látni fogod, hogy Neked melyik viselési forma segítette az alvást.

Amikor először találkozunk, az ásványainkkal tapasztalhatunk fejfájást, kézzsibbadást. Nem kell megijedni! Ez azért van, mert hirtelen új és nagy energiákkal találkozunk. Hozzá kell szokni! Pár napig fog csak tartani. Viseljétek az ékszert egy órán keresztül majd pár óráig ne. Így ismételjétek pár napig.